Sodan uhrit
Kymmenet miljoonat sodan uhrit
Toinen maailmansota on historian eniten ihmishenkiä vaatinut konflikti, mutta sen tarkkaa uhrilukua ei tiedetä. Arviot vaihtelevat 50 miljoonasta 80 miljoonaan.
Tilastoja on laadittu eri perustein. Sotilaista on voitu laskea vain taistelukentillä kaatuneet, tai mukana ovat myös sotavankeudessa kuolleet. Siviiliuhreista on joissakin tilastoissa mukana vain pommituksissa ja teloituksissa kuolleet, toisissa taas myös sodan välillisiin seurauksiin, kuten nälkään ja tauteihin kuolleet.
Väestönlaskennan käytännöt ovat vaihdelleet eri maissa. On alueita, joissa sotaa edeltävää luotettavaa väestötilastoa ei ollut olemassa. Silloin sodan vaikutuksia on vaikea arvioida. Sota aiheutti myös paljon kaaosta ja ihmisiä katosi tilastojen ulottumattomiin.
Tilastoja voidaan myös muokata tai laatia tarkoitushakuisesti, esimerkiksi poliittisista syistä. Siksi on tärkeää, että historiantutkija tarkistaa aina lähteensä, sen tekijät ja taustat, ja käyttää useita luotettavia lähteitä ristiin. Tätä kutsutaan lähdekritiikiksi. Esillä olevien lukujen lähteinä on käytetty kansainvälisiä tieteellisiä tutkimuksia sekä tilastoja:
Michael Clodfelter 2002: Warfare and Armed Conflicts: A Statistical Reference to Casualties and Other Figures, 1500–2000. Jefferson NC: McFarland & Company.
Zahl der Toten nach Staaten im Zweiten Weltkrieg in den Jahren 1939 bis 1945. Statista GmbH.
Jewish Losses During the Holocaust by Country. Holocaust Encyclopedia, United States Holocaust Memorial Museum.